Vad ska jag hitta på till nästa år?

Avslutning med innebandyn idag på sedvanligt manér.
Trodde nog att jag hade ganska bra chans att nypa "Årets Ledare/Prestation" i år.
Kände väl att det skulle vara i konkurrens med Harry, Eike, Coffe som fått makalös bra ordning på p.93. Ruskigt imponerad av hur p.93 växt som lag i år!

Men trots allt har "mitt lag" efter många års gnetande lyckats skapa historia.
Obesegrade i Göteborgs högsta distriksserie för herrar. För första gången någonsin i klubbens historia avancerat till div.2 och stärkt Flodas position på innebandykartan. Så...nja.... kanske var det dags....

Men.... nä....

Kul ändå att det var välförtjänta pristagare som vann i år. Inget personligt "babbe", men valet av "årets ledare" (OM det nu var så priset var) föregående år var ett långfinger till många.  

Frågan är vad vi ska hitta på till nästa år?
Obesegrade i Div.2.
Avancemang till Allsvenskan.
Med bara 4 spelare på plan.

....Hmmm....

Då borde man i alla fall vara med i diskussionerna. =)
Nä, nu ska jag sluta vara "lagom bitter", bara att inse att man blivit en sådan personlighet att jag nog måste sluta för att få lite positiv uppmärksamhet i klubben.

Hmm.... Eller så får jag inse att det är postivt när jag slutar! =)


Kul med ett ämne som berör!

Har valt att inte publicera några av de kommentarer jag fått, varken positiva eller negativa.
Men kan väl konstarera att detta är ett ämne som berör! Trots att jag egentligen inte skrivit något speciellt....
Vill dock förtydliga lite för några!

1. "Den som är utan synd ska första stenen kasta". Någon undrade över min egen förmåga, och så är det. Det finns alltid situationer där man med facit i hand, kan se att man borde tagit ett annat beslut. Även om det kan vara svårt att som spelare i ett juniorlag i gbg är svårt att se helheten i vår klubb så förstår jag resonemangen. Men som citatet säger, Jag som tränare är absolut inte felfri.

2. Det skrämmande/mest facinerande med texter är att man verkligen kan se att "man tolkar som man vill tolka". Den första texten var ett exempel, med en överdriven vinkel av verkligheten. Men detta är inget nytt inom idrotten! Så nej, jag är inte på "smutskastar" jakt. Fenomenet med att vissa klubbar lockar väldigt många har alltid funnits. Det förvånar mig bara något vilken hybris det kan bli. Men "A2 lockelsen" i sig är verkligen inget nytt, flera klubbar har lockat betydligt mer än Partille genom åren. Även inom andra idrotter än innebandy!

3. Det jag trodde att jag belyste mer än väl var att jag hoppas att inte spelare byter lag för att "andra gör det". Viktigt att individen ser till sin egen roll och utveckling. Lätt att det blir hybris och att "alla" gör som "alla" gör. Men ta ett beslut när man är ung om vad som är bäst för framtiden är inte lätt. Det som gör det ännu svårare är att det inte finns något facit. Eller jo... Träna mer än alla andra är en bra början, men inte ens det ger garantier att lyckas hela vägen.

4. Pixbo är i mina ögon ett bra exempel på många punkter. Ett A-lag, och samtidigt ett ungt lag som spelar i Div.2 mot seniormotstånd. Bra matcher hela vägen. Även om även det självklart är tufft att gå hela vägen till SSL även här, men att komma till SSL är ingen dans på rosor för någon. Vad jag har hört så är gallringen i Pixbo stenhård varje år.

5. Jag skriver inte detta "enbart i egna intressen" för Floda just nu. Även om det i år varit mer konkret för vår del, så anser jag att det kan begränsa innebandyns uteckling i stort.  Att många spelare som har chans på en framtid i SSL fastnar "i trafikstockningen" eftersom de väljer samma väg som alla andra. Det var det min första text handlade om.

Något stressad nu, ej korrekturläs, kanske kommer lite korrigeringar på denna text.... Tills dess, tolka det som ni vill. Det som är kul med ämnen som berör är om det kan leda till en bättre utveckling av sporten innebandy. Det är trots allt det som vi alla vill i slutändan.

Vet inte om det blir mindre rörigt nu... ? Knappast va? =)

Oj, en legend som Koppen har visst hittat hit...
Får börja med att säga att jag hoppas din inspiration till att blogga återkommer! 

Och ja, texten är något rörig och inte ett solklart exempel. Det som inte framgår av texten är att jag idag känner att det blir sådan hybris att man som junior måste gå till ex. Partilles eller Pixbos juniorlag för att lyckas bli något inom innebandyn.

Och då tror jag inte att innebandyn är inne på rätt väg.
Jag tror inte att det är bästa sättet att driva utvecklingen framåt och fostra kommande generations superstjärnor.
 
Jag pratar då inte enbart i egna "Flodaintressen" utan om innebandyn i GBG.

Du kanske sätter huvudet på spiken i din kommentar, (Som även Hallbergarn avslutar med, försökte förresten ringa dig tidigare idag) "Ska man bli en SSL spelare så tror jag inte att det finns något facit vilken väg/klubb man ska vandra till. Personligen tycker jag det är helt individanpassat"

Håller verkligen med er, och det var väl egentligen just det som jag ville få fram.
Jag har full förståelse för att vissa spelare byter klubb och tycker till och med att vissa borde göra det.
Men som spelare behöver man också stanna upp och tänka, "vad blir bäst för mig?"
När nu ex. Partille lanserar sin A2 trupp så värvas (givetvis inte aktivt om någon tror det....) det ihop ett lag med "alla de bästa juniorerna" från Floda, IBK Göteborg, Frölunda etc och SM guldet är redan klart. Men det är otroligt vikitig att resonera med sig själv och fundera på "vad blir min roll" i ett lag där "alla är stjärnor"?

Som en A2 ledare sagt, "Jag kommer få träna ett helt lag med blivande SSL spelare".  - Riktigt så enkelt är det inte.

Se SSL som Göteborg.
Det finns 4 vägar till Göteborg. E20, E6, 45:an och kringelikrogkvägen. (Alltså olika vägar till SSL)
Vad händer om "alla" som är på väg till Göteborg (SSL) väljer samma väg som alla andra, bara för att alla andra gör det? Trafikstockning....  Risken är stor att samma moment inträffar med ex. Partilles A2. 

 Alltså,  jag tror  att "alla" som går dit ser det som den snabbaste vägen till att bli en SSL spelare. Men risken för "trafikstockning" är överhängande... Och vissa idag, riktigt lovande spelare, kommer bli sittandes långt bak i kön.  Sen finns det givetvis även de som kommer att lyckas! Tro inget annat, jag önskar verkligen de "Floda grabbar" som tar steget all lycka och hoppas det inte blir de som fastnar i köerna. Men återigen, vad blir bäst för mig?

Nu rörde jag till det igen va?
Fan, får träna mer på metaforer! =)

Sen har vi kvar problematiken med serierna.Om det endast kommer finnas 2-3 juniorlag med riktigt hög kvalité, vart ska man då få de tuffa seriematcherna?? När hade ex. Göteborg senast en HJ19 serie? Måste varit många, många år sedan....

Avslutar med en till sak som Koppen skrev,
"Kolla i alla SSL lag. Hur många egna produkter har lagen?"

Precis, det gäller att killarna i alla göteborgs juniorlag har TÅLAMOD om den personliga målsättningen är SSL .
Vägarna dit är olika men de flesta SSL lagen värvar idag "seniorspelare".

Dags för lite tankeverksamhet....

Har funderat mycket på en sak...

Säg att man har en Juniorserie med 6 st lag. (bara som exempel)
I dessa 6 lag finns 3 st stjärnor!
Dessa 3 stjärnor leder sitt lag i tuffa matcher, det är dessa 3 stjärnor som kliver fram när det verkligen behövs. Dessa 3 stjärnor bygger vi ett PowerPlay etc runt. Dessa 3 växer med förtroendet och älskar att vara just stjärnor!

I och med att Alla dessa 6 lag har 3 st stjärnor innebär det att det hela tiden är tuffa matcher. Alla 18 stjärnor i serien får varje vecka stort förtroende att leda just sitt lag till seger. Alla stjärnor spelar PP, BP, och i matcherna när de är som hetast!

Det innebär att 18 st juniorstjärnor får varje vecka känna att de är stjärnor, bära sitt lag och hålla på med sporten och ögonblicken de älskar. Eller hur?

Säg även att alla dessa 6 lag har ett A-lag.
Dessa A-lag består av...låt säga 18 spelare som exempel. I A-laget spelare de som,  vilket jag berört tidigare, just är varje årskulls bästa spelare, på sin tid juniorstjärnor!
Alla A-lag har ett 3 platser öppna för att matcha in nästa generations Stjärnspelare. Det innebär att alla 18 stjärnor får chans att spela med seniorspelare och börja ta för sig i den nya miljön.

Ni är fortfarande med?
3 stjärnor i varje lag. 6 lag= 18 stjärnor.
Varje A-lag har möjlighet att matcha in 3 stjärnor i truppen varje år x 6 lag = 18 st nya seniorspelare skapas. Framtidens seniorstjärnor. Vi kan kalla dem nästa generations SSL spelare.

Vad händer då om vi tar alla dessa 18 spelare och samlar i ett enda juniorlag?

En spännande trupp med 18 st stjärnor!
Men vad kännetecknade en stjärna?
Jo just det ja, dessa spelare är de som kliver fram i avgörandet i matcherna, spelar PP, får stort förtroende etc...

Om man nu istället för att vara 3 juniorstjärnor blir 18 st juniorstjärnor i samma lag, vad händer då?
Vad händer med Serien med de 6 st jämna lagen som skapade de heta matcherna varje vecka som fostrade stjärnor...
Hur blir kvalitéten på matcherna i vår juniorserie som vi har som exempel?
Blir det lika bra matcher i serien då inte de andra lagen är lika konkurrenskraftiga?
För ALLA inser väl ändå att Matcherna är betydligt mer utvecklande än träning, nästan oavsett nivå??

Vad händer med de 18 st som skulle bli kommande generations Seniorstjärnor, nästa SSL spelare?
För om 6 A-lag minskar till 1 A-lag. Då innebär det med enkel matematik att:
* Av de tidigare 18 stjärnor får nu endast 3 st träna med A-laget i den nya klubben. Om vi räknar på samma sätt, eller hur? Men vi kan räkna högt med 4 st eftersom det ändå är idel juniorstjärnor!
* 14 spelare som tränat med sin moderklubbs A-lag får inte ens träna med seniorer längre! Ännu längre är steget till utvecklande seniormatcher....
* Endast 5 spelare är på plan när matcherna ska avgöras, då innebär det att 13 st som tidigare varit med vid dessa tillfällen får stanna på bänken. Hur många spelare spelar ex PP, just det, 5 st. etc.
Hur många kan få stort förtroende som behövs för sin utveckling??
Hur utvecklande är det då att inte längre vara en juniorstjärna?

Låt nu säga att detta är 2 olika vägar till att bli nästa SSL spelare. Alla vet om att seniorspel är en förutsättning för att lyckas ta sig till SSL. Det finns liksom inte SSL för juniorer utan man måste ta steget till seniorinnebandy.

Låt nu säga att båda vägarna lyckas.

Väg 1 lyckas endast fostra ynka 25% av dessa juniorstjärnor som får spel i seniorlagen att bli SSL spelare.
Innebär 18 x 0,25= 4,5 nya SSL spelare

Väg 2 lyckas fostra så mycket som 50 (!) % av de som får chans att spela med seniorlaget att bli SSL spelare.
Innebär 4 x 0,5 = 2 nya SSL spelare

Vad är då bäst för innebandyns och individens utveckling?

Avslutar dagens funderingar med ett citat av U19 landslagets Jan Gustafsson ang. Stadslags SM.

"Jan Gustafsson betonar också att standarden på turneringen höjs för varje år som går, och att standarden är riktigt hög. En av anledningarna tror han är att fler och fler distrikt använder sig av spelare som spelar i seniorserierna. Man kan se att det är de lag som har med seniorspelare som kommer längst, och det är fler och fler distrikt som har seniorspelare i sina lag."


Det arbetas i kulisserna...

Var en sväng i Lundbystrand idag och kikade på lite innebandy.
Ville ta chansen att se ex. Empan i Partilles p.93 lag.
Stod för en helt ok insats med bland annat en smörpass till 1-1 som också blev slutresultatet.
Matchen fick avgöras på straffar. Emils första straff blev (felaktigt?) bortdömd pga att domarn ansåg att bollen gått bakåt.
Efter att det fortfarande var oavgjort efter 5 straffar var så tillämpades "sudden straffar", tyvärr missade Emil sin och Partille åkte ur turneringen.

Tog även chansen att kika på Flodas p.96 lag som klädde av Älvstranden i kvartsfinalen med hela 8-0!!
Riktigt skoj att se ett gäng med lirare! Vinsten kunde varit betydligt större, om bara ungdomarna hookade ner lite... På tok för mycket skott över. Men det skulle inte förvåna mig om de går hela vägen i Dumleslaget, närmast väntar ett Pixbolag i semi.

Går lite Silly S rykten i de olika klubbarna, men annars förhållandevis stillsamt för tillfället.
Lunget före stormen?

Kan säga att om rykterna om Challengers stämmer så kommer det bli ganska livat snart.
Och då menar jag inte rykten till Challengers, utan vilka som sägs vilja lämna klubben!

För vår egen del handlar det om att få behålla stora delar av årets lag.
Sen är det klart att vi gärna kryddar det med ett par karaktärer vi i dagsläget saknar.
Får se vad som sker den närmsta tiden... Lagom luddigt...


Jihde vet vad som krävs!

En av genom tidernas bäste innebandyspelare Niklas Jihde skriver självklart en blogg!
Brukar inte läsa den allt för ofta... Men vill dela med mig en del av den text han skrev i början av April.

Mycket tänkvärt för alla som vill nå till sin maximala nivå, oavsett ålder!

" Själv önskar jag att nästan match hade tagit sin början redan idag - kroppen känns otroligt bra. Vet inte om det beror på att jag sprang för lite igår (viket raketforskaren från Boden definitivt kommer att säga!), eller om det helt enkelt beror på bra tränad.

Just bra tränad tror jag är skillnaden mellan mellan många bra spelare i SSL. Jag får inte känslan av att de unga spelarna faktiskt förstår hur mycket "egen" träning det krävs för att nå toppen. Att tro att det skulle räcka med lagets fyra, ibland fem, pass i veckan är som att tro på jultomten.

Själv fick jag erfara att det gick att komma långt med hyfsad bollkänsla och okej spelförståelse - men tillslut tar det stopp och du hamnar längst ner på en bänk och förvandlas till den där killen med stor potential som aldrig blev något. Innebandy är lirarnas sport, helt klart, men det krävs många, många löp och styrkepass i ensamheten för att bli den nya Svensson, Kohonen eller K-J Nilsson. 

Det är dags för de yngre och bra mycket mer innebandyskolade talangerna att lära sig det - och inte bara ropa efter pengar och andra privilegier innan de förstått vad det egentligen handlar om att vara en bra SSL-spelare."


Snart dags att sätta punkt!

För första gången i historien fick Floda IBK kliva "högst upp på pallen" i Kungshus Cup som gick av stapeln i helgen.
Efter en trevande inledning på Fredagskvällen där vi som lag inte alls kom upp i godkänd nivå så ryckte vi upp oss betänkligt!  Idel segrar på lördagen resulterade som sagt i vårt första Kungshus Cup guld!
Under helgen gick vi runt på 25 (!) olika spelare och vår snittålder var födelseår 1989!
Då hade ändå Gurra, född 93, lämnat återbud pga utlandsresa....

Ruskigt imponerad över hur vi växte som lag under helgen!

Min målsättningen inför Kungshus känns som att vi uppnått. Då menar jag inte resultatet utan att jag fick chans att ha en riktigt rolig helg med spelare som jag i vanliga fall inte (ännu) tränar. Kan säga att alla motsvarat eller till och med överträffat mina förväntningar. Riktigt skoj att vi kunde enas som ett lag på så kort tid och gå ut och prestera riktigt bra innebandy tillsammans! Hoppas även alla känner att det var utvecklande och roliga träningar/ matcher. =)

***********
Obesegrade i Div.3.
Seriesegrare i Högsta Reservserien
Vinnare av Kungshus Cup

Känns som att vi satt hyfsad press på övriga lag i kommunen om de vill vara med och utmana om priset "Årets Lag" i Lerums kommun!

**********************
Någon som läser bloggen som har "Kranens" mobilnummer?
Skicka gärna över det i ett sms... 0707-811981 , Tack!

********************
Nu börjar två intensiva veckor.
Kommer bli en hel del samtal och säkerligen ett par innebandymöten.
Finns det någon spelare som är nyfiken på Floda IBK och vår satsning mot nya Div.1 kan ni alltid ringa mig.
Finns alltid tid för ett till möte! Mitt nummer står ovan.....

*******************************************
Snart dags att sätta punkt? Jo, jag tänkte snart komma ut med en Årskrönika med lite tankar som varit under året. Dock finns det inte tid till det idag, snart dags iväg och ladda med en Pizza inför den riktiga Allsvenska premiären!

***************************
Fick en del riktigt goa kvitton i helgen! 
Känns förbannat bra!

************************************************************************************

"Ett gäng prestigelösa vinnarskallar"
- Glöm aldrig det!

****************

Säsongen slut... Eller INTE! =)

Sista träningen inför Kungshus är genomförd.
Känns bra! Även om vi fått ta allting i snabbvarianten så känns det ändå som att vi berört de flesta detaljerna i spelet.
Ska bli jäkligt kul!

****
Efter Kungshus blir det några veckors "paus".
Paus = Samtal, Möten, Mail, Samtal, Mail, Möten, Möten, Mail, Samtal, Mail för att till stora delar bli klara med A-truppen i ett tidigt skede. Även om de sista detaljerna säkerligen kommer falla på plats först i September....

********************
Men sen är det dags igen...
Fick nämligen en fråga om att vara med och coacha p.92 gänget i GBG Cup.
Självklart svarade jag JA, ska bli sjukt kul med ungdomsturnering igen!
Kommer bli ett par träningar inför denna turnering för att få ännu bättre koll på lirarna som inte tränat med A-truppen.

*********************
Hoppas även få möjlighet att på något sätt ingå i teamet kring Juniorallsvenskan kommande säsong.
Börjar redan bli laddad för lite goa "coachmatcher"!

**********
Nämnde jag att försäsongen sen drar igång i början av Juni? =)

*****************************

RSS 2.0