Det ÄR möjligt!


Den första drömmilen

Drömmilen har nog de flesta löpintresserade hört talas om. Det handlar om en engelsk mil - 1609 meter - och att springa den under fyra minuter. Förr var det den magiska gränsen som det talades om. Många försökte bli först under fyra minuter - men det var först 1954 som det lyckades. Här är berättelsen om den första drömmilen.

Av Jan AhlströmPublicerad den 6 maj 2004 kl 13.05
Roger Bannister - den klassiska drömmilaren.
Klicka för YouTubereferat.

När Roger Bannister vaknade på morgonen den 6 maj 1954 var han första tanke att ställa in sitt planerade försök att bli den förste under fyra minuter på en engelsk mile, 1609 meter eller 1760 yards om man så vill. Det var småkallt, det duggregnade och det blåste mycket, alldeles för mycket.
Världsrekordet löd på 4.01,3 och hade stått sig i tio år. Fyraminutersbarriären hade vuxit sig stark och ansågs hart när omöjlig att underskrida.
Bannisters löparkarriär var inne på övertid. Hans grundplan hade bestått i att vinna OS-guld på 1500 i Helsingfors för att sedan satsa enbart på de medicinska studier han startat 1946. Nu skrällvann Luxemburgs Joseph Bartel distansen och Bannister blev fyra men Zatopeks dubbla guld på 5000 och 10 000 meter överskuggade allt annat i friidrottsväg.
Bannister insåg efteråt att han var alldeles för tunt tränad för att klara två lopp inom en så kort tid. Inspirerad av Zatopek och i samarbete med österrikaren Franz Stampl ökade Roger Bannister träningsdosen rejält från de 45 minuter per dag han kört innan.
Rykten om att australiensaren John Landy och amerikanen Wes Santee också siktade på underskrida fyraminutersgränsen fick britten att välja ett tidigt rekordförsök inlagt i en lagmatch mellan det brittiska förbundet och Oxford på Iffley Road i universitetsstaden.
Roger, som inte tagit ett löpsteg på fem dagar, drabbades av tvivel. Formen var rätt men vädret fel. De vidtalade och mycket meriterade hararna, Chris Chataway och Chris Brasher, krävde besked. Rekordförsök eller inte?
Fram mot eftermiddagen mojnade vinden och Bannister gav klartecken. Vid starten 17.10 på eftermiddagen var det inte vindstilla men inte långifrån.
Rekordförsöket började illa. Trots det lilla fältet, sex man, tjuvstartade Chris Brasher. På andra skottet kom loppet i gång och Brasher tog täten, Bannister lade sig på andra plats och Chataway på tredje.

- Fortare, fortare, skrek en övertänd Bannister till Brasher trots att första varvet gick på 58 sekunder. Brasher fortsatte sedan andravarvet och halva distansen passerades på 1.58,5, exakt enligt plan.
Då tog Chris Chataway över handlingen och fullföljde sitt uppdrag planenligt . Efter tre fjärdedelar av sträckan var passertiden 3.00. Bannister gick upp i täten, väl medveten om att chansen till en "dröm-mil" verkligen fanns.
- Det fick mig att fortsätta trots att det svartnade för ögonen på mig på upploppet, berättade Bannister långt senare.
Bannisters gode vän Norris McWhirter fick glädjen att kungöra tiden:
As a result of Event Four, The One Mile, the winner was R.G. Bannister of Exeter and Merton Colleges in a time, subject to ratification, is a track record, an English native record, a United Kingdom record and a European record in a time of three minutes
Längre hann inte McWhirter innan de 1100 åskådarnas jubel överröstade honom. Det nya världsrekordet skrevs till 3.59,4, en sänkning med 1,9 sekunder.
Bannister hade skapat ett stort stycke friidrottshistoria. Det spelade ingen som helst roll att Landy noterade 3.57,9 i Åbo sex veckor senare - Bannister hann först!
Roger Bannister kompletterade sin säsong med att vinna 1500 meter vid EM i Bern och den engelska milen vid Samväldesspelen i Vancouver. Sedan fortsatte han sin medicinska studier med neurologi som specialinriktning.
Chris Brasher fortsatte att tävla och han krönte sin karriär med en guldmedalj på 3000 hinder vid OS i Melbourne. Därefter började han skriva i The Observer. Brasher lanserade orienteringssporten i Storbritannien och det var han som tog initiativet till London Marathon 1981.
Chris Chataway tävlingslöpte över OS i Melbourne innan hans politiska intresse tog över. Han kom in i Parlamentet och innehade några ministerposter i början av 1970-talet.
Den brittiska radio- och TV-bolaget instiftade detta år 1954 ett pris, BBC Sports Personality of The Year, som med tiden blivit prestigefyllt. För oss med dagens perspektiv skulle Bannister ha utgjort det självklara valet. Men det blev inte han, inte heller fotbollspelare som Sir Stanley Matthews eller Tom Finney, inte ens någon cricketstjärna. Valet föll på Chataway!
- Roger hade otur på två sätt, framhåller Chataway numera, för det första gick världsrekordloppet tidigt på säsongen och långt före omröstningen, för det andra visades hans absolut bästa prestation - när han noterade 3.58,4 i Samväldesspelen och slog Landy - så tidigt på morgonen i BBC att det knappt nådde några tittare.
För Chataway var det precis tvärtom! Hans topp-insats kom sent på säsongen, 13 oktober, när han satte världsrekord på 5000 med 13.51,6 i stadsmatch mellan London och Moskva inför 40 000 åskådare och miljontals TV-tittare.
Om någon tror att Chataway börjar blanda ihop åren när han refererar till TV så måste man komma ihåg att Storbritannien låg mil före Sverige på 1950-talet inom det området. BBC direktsände Wimbledon-tennisen redan 1937.
Detta klassiska mile-rekord firas som sig bör med pompa och ståt och ett nytt möte den 6 maj mellan det brittiska förbundet och Oxfords universitet som investerat en halv miljon kronor på evenemanget. Sir Roger Bannister och Sir Chris Chataway är förstås hedersgäster och det skulle Brasher också ha varit om han inte dött i lungcancer 2003.
Bannister, som fyller 75 i år, har en ödmjuk inställning till sitt rekord:
- Jag var rätt man på rätt plats i rätt tid!


Resultat
1) Roger Bannister, 3.59,4
2) Chris Chataway, 4.07,2
3) William Hulatt, 4.16,0
4) Alan Gordon, ingen tid
5) G.F. Dole, ingen tid
6) Chris Brasher, ingen tid

Dags att ändra rubrik?

För nu är det inte längre mitt Floda IBK och de andra div.3 lagen.... Div.2 premiären närmar sig!
Längtar redan... Fullsatt hemmahall... Nytt Matchställ.... Bra arrangemang... Floda IBK - Pixbo IBF...
Seger med 4-3!

Meen.... det är en liten stund kvar tills dess!

Vad har hänt och hur ser det ut?
Jo, vart ska man börja... Ett par spelare lämnar oss, lite nya ansikten klara och ett par bollar i luften!

Just nu har vi Målvaktssidan komplett och grundtruppen spikad. 
Målvakter blir kommande år Bjarne, Stenberg, Basse och Henke.
Känns som en oerhört bra kombination!
I skrivande stund är det fortfarande 6 st öppna platser på övriga lagdelar. Vi har ett par bollar i luften som jag hoppas ska haka på tåget.  Lyckas vi knya säcken med de spelare vi för en dialog med så ser det oförskämt bra ut...  Sen kommer vi även att fortsätta skola in ytterligare ett par ungdomar under sommaren som har chans att nypa ett ordinarie tröja.

Ser kort och gott intressant ut!
Hoppas kunna presentera några nya heta lirare under sommaren!

Vad har annars hänt under Silly perioden. (Nedan är i dagsläget rykten, vissa starkare än andra, men tillräckligt relevanta för att omnämnas)

Det sägs att Lasse Nilsson och Daniel Karlander är klara för Pixbo, om det stämmer är det tunga avbräck för Challengers. Och lämnar Lasse är det väl tveksamt om Johnny stannar....

IBF GBG har värvat friskt i år igen. Man kan säga att de är div.2 motsvarighet till Chelsea medan vi är... Arsenal!?
Även om det kanske är tungt att dra paraleller till Arsenal som nykomling i en serie! =)

Tappar Marstrand både Rauswall, Kristensson och Johan J.....? Samt att då Reine lämnat...  Hmmm.....

Är Ante med i Vänersborg i år igen eller kommer han stanna i Challengers 1 säsong till?
Återvänder han hem är det ytterligare en nyckelspelare som Challs tappar...

IBK7H tappar troligen Proohf till Div.3 klubbben Sandared. 
Rykten säger att det "gnisslar" en hel del i IBK7H och flera spelare kommer röra på sig.... 

Stenungsund står ev. inför en liten generationsväxling... Slutar både Westgärds och Tillander? Stenungsund har dock ett jäkligt bra juniorlag och kommer oavsett vara riktigt bra kommande säsong...

Mycket mer som sägs... Men detta var ett försök att sålla lite...
Men självklart får ni stackars läsare som fortfarande kikar in här, trots sparsam uppdatering ett tag, gärna lämna kommentarer om ni hört något kul!

Så skulle jag ändra rubrik ja... Äh, tar det nästa gång.

"Ett gäng prestigelösa Vinnarskallar!" - Snart är det dags!

Fotnot: Fick sms av EG idag. Det stod kort och gott, "33.20 på 8:an idag" . Innebär att han slår både Harrys och Ånskogs tid från föregående år i skatås... Tänk er det tugget i omklädningsrummet! Harry... Förväntar mig ett sms i helgen! =)

Så mycket att skriva men så lite som skrivs....

Börjar närma sig "slutet på Silly säsongen" och den riktiga säsongen står vid tröskeln.

Med tanke på hur mycket jag har hört som jag skulle kunna skriva är det förvånansvärt lugnt! Alla bloggare kanske har tagit semester och innebandymagazinet verkar inte ha sin innebandyöron öppna...? 

Jag hoppas kunna återkomma med lite info kring vår egen trupp inom kort. Men det är fortfarande en hel del bollar i luften och några säckar som ska knytas. Men lyckas vi med allt vi vill.... så..... Oavsett vad så kommer vi att få en rolig säsong!

***************
Förvånansvärt hur fruktansvärt, pinsamt dåligt, vissa "sportchefer/herransvariga" sköter sitt upppdrag! Ständiga löften om att återkomma och sen skiter han/klubben i det.... Väljer att inte skriva en specifik klubb ännu. Men händer det inget inom kort ska jag i alla fall göra mitt bästa för att avråda samtliga föreningar i Västra Götaland att försöka föra en dialog med just den föreningen!

*******************************************

Efter att våra egna puzzelbitar är på plats så ska jag avslöja de rykten som jag själv fått ta del av!
Är själv sjukt nyfiken på hur vissa föreningar ska hantera situationerna som uppstår om ens hälften av rykterna stämmer....

*************************
Serieindelningen har nu också kommit, dock är bara som preliminär. Ser..... Intressant ut......
Förhoppningsvis ska vi kunna överraska och knipa en och annan pinne!

************************************
Hoppas kunna återkomma inom kort!

Tänk om alla ? blev till !

Det vore underbart....!


RSS 2.0