Önskelista och ett riktigt Dream Team!

Ja, vad tyckte jag om Alingsås-Skövde? Det är alltid svårbedömt i Nolhagahallen, halt och studsigt gör att det inte blir någon bra spelrytm. Jag tyckte det var starkt av Skövde att vinna, trots bland annat en hellöjlig utvisning på Franzén i ett viktigt skede av matchen. Kjell i Alingsåskassen hade inte sin bästa dag och bytte också ut sig själv tidigt i 2:a perioden. Det bidrog till att Skövde var med målmässigt, men efter 3 spelade perioder så tycker jag segern var helt rättvis.

**************
Partille, ett lag som berör. Det går rykten om offensiva förstärkningar med "Elitrutin". Vet inte alls hur mycket sanning det ligger i det. Men här kommer en önskelista till PIBS.

* En Daniel Karlander spelklar och i matchform! Det är precis vad som saknas för att bryta mönstret offensivt. Nu vet jag inte hur länge han är ute och reser så det öppnar för fler namn på önskelistan.

* Lasse Nilsson, det finns ett stort Partillehjärta och det är en fantastiskt duktig innebandyspelare. Går det att övertyga honom om att Allsvenskan + Jobbet är en kombination som går ihop?

* Jonny Nilsson, om de lyckas lösa Lasse så borde det även bli så att Jonny kallas tillbaka. (Just nu på lån till Frölunda) De två tillsammans med ex. Oscar Lundin eller kanske Mattias Lundberg tror jag är en vinnande kombination.

* Mattias Ryberg, säg vad man vill om Ryberg, men det är en ruggigt bra innebandyspelare och han skulle på egen hand se till att Partille snabbt klättrar över strecket. Vet inte hur möjligt det är, men helt klart en säker investering!

* Andreas "Ante" Johansson, han har gjort det förut och producerar alltid mycket poäng. Just nu håller han dock på att spela upp Vänersborg till div.1 igen. Går det att locka till en sista utflykt? Och i vilket matchtempo är han efter spel i en ganska svag serie?

* Nyss hämtades Knudsen från Kärra, finns det någon chans att han kan locka med sig Henrik Delborn över? Känns tveksamt, men helt klart en stor förstärking i vilket lag som helst!

* Varför inte Rikard Stenbäcken? Nu bor han i Borås, men det är väl bättre resväg till Partille än till Alingsås. Har bevisat att det blir mål på det mesta han är inblandad i.

Skulle Alingås eller Lerum släppa någon av dessa spelare så ger de också upp den Allsvenska platsen. Därför känns det föga troligt. Men vad säger man, allt har ett pris?

Andra idéer?

**********************************************
Vi lyckades besegra Lidköping föregående vecka. En väl genomförd match! Dock ska det väl tilläggas att Lidköpings målvakt troligen haft bättre dagar. Men segern räknas och det är gott med 14 gjorda mål!

*************
Nu väntar Floda IBK till helgen och det ska bli jäkligt roligt! Får se om jag packar ner "verktygen" i coachväskan... Ni som är där får se.

***********************************
Kanske på sin plats att komplettera mitt "dream team" på Flodas hemsida med en riktig femma!

Mv: Carl "Muren" Gurnell
B: Johan "Homer" Henriksson
B: Patrik "Kattla" Pettersson
C: Fredrik "Munken" Oredsson
F: Alexander "Riddar Kato" Franke
F: Johan "g.O" Lundh

Jag var tvungen "Dödis", du får vara avbytare på alla positioner.

Avb: Jonas "Dödis" Kärrman, Bjarne "Skeletor" Blom, för bra för C-laget i seriespel. Därför blir det bänken. =)

Där har vi ett lag av klass! Inte spelmässigt, men karaktärsmässigt! Till och med som att det är roligast när man inte spelar. =)

****************************************************************
De som har bestämt spelordningen i Div.1 kan inte varit helt nyktra.
Efter 8 spelade omgångar har vi spelat 6 hemma och 2 bortamatcher. När serien vänder så har vi genomfört 7 hemma och 4 bortamatcher. Det blir en vårkant på resande fot!

Vad hände med varannan hemma/borta?

Det blir inte lättare att skapa intresse kring herrlaget i klubben....

********************
Kollade sista delen av Helsingborg - AIK på TV.
Hörde inte Vidar på hela matchen... Kändes oväntat... Munkavel? ;)

Ett bra derby, En stabil seger och En för lättsam inställning??

Nyss hemkommen efter att beskådat ett välspelat Derby. Återigen vinner Lerum med uddamålet utan att ha spelat speciellt bra. Precis som mot Tvååker. På tal om inte bra, domaren hade en riktigt svag dag på jobbet. Ok, Flodas straff var billig, men att han godkände Lerums 4-4 mål är ett hån mot hela regelverket! Undrar hur mycket det betydde att det stod nr.25 på tröjan som satte igång frislaget?? Men men, Floda tappade segern genom ett direkt svagt spel i PP och fler individuella misstag. Måste erkännas att det också är en styrka av Lerum att lägga beslag på alla 3 poängen.

På torsdag är det vår tur att drabbas samman. Hoppas vi i alla fall får chans att spela på lika villkor.

***************************
Vår match mot Tygriket slutade med seger. Inte så mycket att säga om. Tygriket har inte ett spel i dagsläget för att hålla sig kvar i div.1. Att bara skicka långt på "huliganen" räcker liksom inte.

Vi för självklart statistik över matchen.
Enligt vår egen statistik så vinner vi skotten med 48-29. Tygriket sekretariat lyckades får det till att hemmalaget TT vann skotten med 44-19??  Var vi ens på samma match??

Hmm... Det kanske var långbollar de räknade. I så fall vann nog Tygriket med 44-9.

************************
"Vi kommer klara oss kvar utan minsta problem och bli ett mittenlag. Seriens bästa försvar!" Dessa ord kommer från Partilles starke man Ulf Andersson. Jag hoppas inte det tar på lätt för uppgiften. Oscar Lundin är inne på det i sin kommentar. "Nu får vi ladda om i två veckor innan överraskningslaget Åby kommer på besök. Då måste vi upp lite i nivå med boll. Utan boll i uppställt när vi inte behöver jaga och kliva känner vi oss väldigt trygga och starka."

För visst är det bra att känna sig trygg i spelet utan boll och visst är det en styrka att bara ha släppt in 23 mål på 5 matcher. Men nog behöver Partille prestera mycket bättre innebandy med boll! Att bara ha gjort 18 mål på 5 matcher är på tok för dåligt. Just nu besitter Partille seriens bästa försvar men också seriens klart sämsta offensiv. Då vinner man inga matcher. Får hoppas det lossnar mot Åby och att det interna inställningen skiljer sig från den officiella. Så det inte finns en övertro i att "detta löser vi utan minsta problem". Dags att trixa om lite i formationerna kanske?

**************
Jag trodde faktiskt att Tvååker skulle ha en liten möjlighet att rubba Alingsås. Men då håller det inte att låta Alingsås springa iväg till 5-0 innan Tvååker sätter sin första. Starkt av Alingsåsarna och de visar verkligen att de är i toppen för att stanna. Jag tror faktiskt inte att Alingås tappar något mer poäng innan serien vänder. Andra halvan av serien kommer vara en jakt på Alingås där de troligen sitter i ett ganska bra utgångsläge.

*****************************

Min åsikt i frågan.

Återigen blossade debatten upp om både samarbetsavtal och divisionslag i samband med att vi, IBF Göteborg, flyttade över 5 st spelare till morgondagens match mot Frölunda. Eftersom det krävs väldigt lite för att folk ska "gå igång" så är det enkelt att dra slutsatsen att det system som vi har idag kanske inte är det bästa. Men istället för att bara säga att nuvarande är "skit" så gäller det att vara kreativ och konstruktiv, att komma med ett bättre förslag. Alla som älskar Innebandyn är öppna för konstruktiva förslag som gör att vår sport utvecklas snabbare och att fler utövare vill hålla på. Nu ska jag kortfattat försöka ge min syn på hur jag tror det skulle bli bättre. Det är inget revolutionerade, jag skrev samma sak för något/några år sedan. Jag får hoppas att någon stackare som läser detta, och som delar åsikten, vet om hur frågan ska lyftas i rätt forum.

Resonemanget förs ofta utifrån vad kan GIBF göra för att innebandyn i regionen ska utvecklas snabbare än ex. stockholm etc. Jag tycker det är ett felaktigt resonemang. Jag tycker vi ska höja blicken och se hur Svensk Innebandy kan fortsätta vara världsledande och vad vi ska göra för att Svensk Innebandy ska utvecklas ännu mer.

Just nu så strävar väldigt många ungdomar efter att ha framgångar i JAS.
JAS är idag det största du kan vinna som junior innan det är dags att ge dig ut i seniorinnebandyn. Tyvärr så upplever jag att många spelare har en så stor strävan efter att lyckas i JAS att när den åldern är över så svalnar också intresset för innebandyn. Det blir för stort avstånd mellan JAS satsningen (18 år) och ev. SM Guld för seniorer för att alla ska hitta en motivation att fortsätta.

Här har vi ett problem.

Vad är det då som gör JAS så speciellt?
Jo, här har Svenska innebandyförbundet lyckats få status på JAS eftersom det är en Svensk Medalj i potten. Regionala grupper för att kvalificera sig till den stora innebandyfesten. Detta är också anledningen till att jag inte tror på en egen "regional lösning" för Göteborg. Det skulle inte spela någon roll om vi i Göteborg skapade en "Elitreserv", för vem hittar motivation att kunna titulera sig "Elit-reserv vinnare i Göteborg"? Klingar inte så högt på CV:t....

Vi behöver alltså, inom hela sverige, hitta en lösning där vi skapar en serie med STATUS och som kommer bli ett DELMÅL för alla spelare att vinna innan de ska ge sig ut i en hårda seniorvärlden. En serie som gör att fler spelare får chansen att spela tuffa matcher längre upp i åldrarna. En serie som gör att det går att stanna i moderklubben längre. En serie som innebär att när spelarna har vunnit det näst finaste som går inom svensk innebandy är gamla nog att ta egna kloka beslut. En serie som gör att klubbar inte behöver värva spelare till sina JAS trupper eftersom det är först i nästa steg det är ännu högre status att vinna.

En serie som i mina ögon borde vara U21.

I U21 skulle spelare spela till och med det år som de fyller 21 år. Likaså tror jag det är en bra idé att 3 överåriga spelare har möjlighet att spela med detta lag varje match. Utan regler att behöva stå över några matcher för representationslaget eller dylikt utan med 100% flexibilitet. Det skulle göra att klubbarna kan låta några spelare som ex. inte platsar från start i sitt A-lag, spela matcher med U21 och i det skedet också utbilda de yngre spelarna. Skapa en samhörighet mellan A-lag och U21 inom föreningarna och även skapa en bra och hårdare matchmiljö. Varför jag tror att vi ska begränsa till 3 st spelare per match är just för att inte det ska gå att sätta ihop en femma med enbart överåriga spelare, nu blir det en påtvingad mix av åldrar.

En regel som också borde tillkomma är att i ett slutspel dit 8 lag kvalificerat sig så får endast de överåriga spelare som spelat fler än 5 matcher i U21 medverka. På det sättet undviker vi toppning till ett ev. slutspel utan låter de som krigat hela vägen fortsätta kampen för guldet.


Hur ska det gå till då?

Jo, jag tycker det ska vara ett mellanting av JAS och SSL.
Regionala kvalificeringsgruper med 7-9 lag i varje grupp som alla möts i hemma/borta möten. 
Det skulle innebära att gruppspelet pågår ungefär okt-feb med matcher lika ofta som vårt nuvarande seriesystem. 

Ev. behövs sen en mellanrunda där vi delat in sverige i 4 regioner för att endast 8 lag ska kvalificera sig till den slutgiltiga festen. "U21 SM-Slutspelet" som sker i Mars månad. Det bästa vore om förbundet inser allvaret och beordrar spellledigt i SSL denna helg. Det skulle också omedelbart visa hur hög status U21 har. Så att sveriges bästa unga spelare har chans att göra upp om pokalen. 

SM Festen pågår Fredag-Söndag.
Fredag: Kvartsfinaler
Lördag: Semifinaler
Söndag: Final (Ev. match om 3:e pris) 

Sen blir det viktiga hur klubbarna agerar. Kommer alla fortsätta värva till sina JAS lag? Eller kan vi slipppa den karusellen och att fler ungdomar spelar JAS med sina moderklubbar? Jag tror och hoppas att det i alla fall kan minska. Men det hänger på svenska innebandyförbundet. U21 Guld måste ha mycket högre status än JAS framgång. Om spelarna stannar i sina moderklubbar och spelar JAS så kommer vi ha ett större underlag till U21. Får vi ett stort underlag till U21 så kommer vi utveckla innebandyn på SSL nivå. Allting hänger ihop.

Som bonus så tror jag faktiskt också att detta skulle utveckla vår domarkår. Fler matcher av hög betydelse med riktigt duktiga spelare.

Nu till den stora frågan.
För jag är starkt medveten om att ett blogginlägg inte förändrar seriestrukturen på förbundsnivå. Vem vet någon som kan lyfta frågan och driva igenom ett beslut? Det behöver inte vara just detta förslaget. Men det hjälper inte att vi skriker högt i Göteborg om ingen i stockholm hör. Skriv gärna era funderingar i kommentarer. Tillsammans kan vi kanske utforma något bra.

Vi behöver göra om och göra rätt.

******************************
Annars har jag lite förslag på regional nivå.
Men de sparar vi till senare. I första hand siktar vi på att förändra hela sverige!

***********


RSS 2.0