Allå? Allå? Jag är kändis... Jag är kändis för fan!

Rasrisken om det eventuellt kommer ny snö tvingar oss att skjuta upp matchen även mot IBK7H. Surt då vi är jäkligt sugna på att spela match efter förra helgens inställda omgång!  

Det känns som att förutsättningarna kan påverkas ganska radikalt då det nu ska avverkas 4 matcher på ca 7 dagar för flera lag i serien. Snacka om att motivation kommer bli avgörande! Kan detta göra att exempelvis Pixbo avslutar med 4 raka segrar??

Hur som helst så ska vi göra vad vi kan för att förbereda oss på bästa sätt inför avslutningsveckan i rent NHL tempo!

************
Blev tillfrågad av Innebandymagazinet att medverka i ett repotage i kommande nummer. Tyvärr kan jag inte få ihop tiden just nu och tvingades tacka nej... Synd, det hade varit kul!

********************
Då vissa klubbdirektörer nu börjar "skryta" om att de syns flitigt i lokalblaskan jag själv promota ett litet inslag i den mycket internationella upplagan av Lerums Tidning. Kopierad från http://www.lerumstidning.com/nyhet_visa.asp?id=11826&sidnamn=SPORT

Koppen: Hoppas det var OK att vi snodde Lindomes "slogan"!
***********************************************************************

VINNARSKALLARNAS TRIUMF

Efter varje match står alltid spelarna i fokus. Men bakom Floda IBK:s serieseger ligger mycket noggranna förberedelser av lagets tränare Fredrik Oredsson (mitten), här med några av sina nyckelspelare.

Vinnarskallarnas triumf

2010-02-11: INNEBANDY: Bäst tränade och mest koll.
Floda IBK:s serieseger var en medveten satsning med en tydlig strategi.
Att förbli obesegrade blev en extra bonus för laget  – och gav dem LT:s utmärkelse  Årets lag 2009.


Lyckan var total i Floda IBK förra våren. Alla jublade när klubben tog steget upp i tvåan, men allra gladast var kanske ändå tränaren Fredrik Oredsson, som förverkligade en pojkdröm.

Han är stolt både över sitt lag och sin klubb där han själv började spela som 15-åring.

– Vi har många duktiga spelare som vuxit upp i klubben. En del har jag själv tränat sen de spelade i pojklaget, säger 29-åringen, som snart varit tränare i halva sitt liv.
En tränare är förstås inget utan sina spelare. Men ett lag är inte heller något utan sin coach.

Fredrik Oredsson är en mycket medveten och noggrann tränare, som inte lämnar något åt slumpen.

– Om 25 personer lägger ner så mycket tid av sina liv på innebandy, så är det viktigt att de trivs – och att jag kommer så väl förberedd som möjligt

– Jag leder nog först och främst genom mitt engagemang. Jag brinner för att det här laget ska lyckas, säger han.

Och spelarna håller med.
Herrlagets tre honnörsord är Disciplin, Harmoni och Rätt fokus.
–  För mig är disciplin ett sätt att respektera varandra. Därför är jag så noga med att man ska passa tiden och hjälpas åt plocka fram och undan .

– Harmoni betyder att vi trivs med varandra, kan kommunicera och är prestigelösa. Mår vi bra så är det lättare att prestera bra både individuellt och i laget.

– Rätt fokus innebär att alltid försöker lägga fokus på det vi själva kan påverka. Inte på domare, hallar, golv eller tjafs i klubben. Har vi fokus på det som vi kan påverka, så är inte vårt resultat beroende av yttre faktorer.

Ledorden har laget kommit fram till tillsammans, likaså vad orden betyder just för dem och hur de ska hjälpa dem att nå sitt mål.

Det handlar mycket om mental träning. Fredrik Oredsson hämtar själv inspiration hos gurun Kjell Enhager.
– Jag har hört några föreläsningar och kan hans filmer utantill, förklarar han.

Förra året var målet att vinna serien och ta sig till tvåan.
”Vi är inte oslagbara, men vinner serien, det gör vi!” var den gemensamma målbilden.

Men nu gick de också obesegrade genom hela serien, något som är extremt ovanligt.
– Det var nog först när vi spelat halva säsongen och slagit alla lag en gång, som vi tänkte att har vi gjort det en gång, så kan vi göra det en gång till, säger Oredsson.

Han försöker alltid få sina spelare att se möjligheterna.
Och inför varje match är det ju faktiskt alltid fullt möjligt att slå motståndarna.

Fredrik Oredsson har stenkoll på motståndarna.
Han har en liten svart bok där han skriver ner alla uppgifter och fakta om de andra lagen när han är ute och scoutar. Uppgifterna plockar han fram när han ska lägga upp strategin för nästa match och förbereda sina spelare på styrkor och svagheter hos motståndarna.

– Det handlar om att se styrkan, neutralisera den – och utnyttja svagheten.

Lika viktigt som att vara mentalt förberedd är det förstås att vara fysiskt vältränad.
Fredrik Oredsson hävdar att hans lag tränade hårdare än alla andra lag i division tre.

– Visst hade vi våra formsvackor, det var matcher som inte alls var så bra. Hade de spelats i 55 minuter i stället för i 60 hade vi nog haft ett par förluster.

– Men genom att vi intalade oss att vi var bättre tränade, så var vi också övertygade om att vi alltid var starka i slutet av matcherna. Då agerade vi efter det och hittade vår extra energi. Det blev till slut en självuppfyllande profetia.

Fredrik Oredsson beskriver sitt lag som ett gäng prestigelösa vinnarskallar.
Men han erkänner att han trots sin ödmjuka framtoning har mycket svårt att ta förluster.
– Fast jag har blivit bättre på det.

Natten efter en poängförlust ligger han vaken och rannsakar sig själv för att framför allt se vad han kunde ha gjort annorlunda. En analys som han sedan tar med sig tillbaka till spelarna, individuellt eller i grupp.

– Det viktiga är att vi hela tiden utvecklas. Jag som tränare, de som spelare och vi som lag.
– Nu när vi har tagit oss till tvåan är det förstås viktigt att skaffa nya målbilder. Just nu jobbar vi med prestationsmål i stället för resultatmål.

– Vi väljer helt enkelt att fokusera mer på vår egen prestation än själva resultatet. Vår egen prestation kan vi alltid påverka och gör vi det så bra vi kan, så kommer restultat på köpet.

Den stora skillnaden att spela i tvåan är det tuffare motståndet och större matcharrangemang.
– Vi hade aldrig kommit dit vi är i dag och om inte vi i laget helt kunnat koncentrera oss på spelet och haft personer som Ville Ekener och Torbjörn Bravell, som skött allt det praktiska.

– För att avancera till division 2, så krävdes att hela klubben arbetade fram en organisation som var redo – och även där har vi verkligen lyckats.

– Fast bättre spelförutsättningar och att få en ny hall som sin hemmaarena är förstås en dröm – men inget vi i dagsläget kan påverka.

– Vi lägger därför fokus på att göra vårt allra bästa och etablera oss i serien. När vi är mogna kanske vi sätter målet att ta oss ytterligare ett steg upp.


*******************
På tal om tidningar, jag tycker att http://jnytt.se/ har en riktigt bra bevakning av innebandyn! Kul för sporten att vi syns mer och mer i tidningarna!

*****************************


Twitter, Dig, Twingly, Faceboook... Svårt för en gammal man att hänga med i allt!

Lördagens match mot Tygriket blev inställd pga vintervädret vilket gjorde helgen helt innebandyfri. Konstig känsla...

------------
Skaffat ett sådant där faceboook konto. Får se om man orkar hänga med i nymodigheterna... =)
"Oredsson Innebandy" är profilen. Om det finns något mer eller mindre löst folk med innebandyintresse är det bara att "adda". (Skriv gärna vilket klubb ni tillhör som meddelande)

---------------------------
FBC Lerum har hittat storformen. Segern över Tygriket följdes upp av en förkrossande seger borta mot Stenungsund. Imponerande!

-----
DERBYT kommer bli en jäkligt rolig avslutning! För er som inte skaffat biljett ännu så är det dags. De går åt som smör i solsken. Trots att det återstår ca 3 veckor... Boka här!

---------------------------
Nu är Alingsås definitivt borta från chansen till avancemang. Måste kännas tungt att behöva spela ytterligare minst 1 säsong i en bedrövlig serie. Med så bra innebandyspelare så måste det betraktats som ett rejält misslyckande...

---------
Matchen mot Tygriket blir redan nu på Onsdag!
20.30 i Rydsberg.

---------------------
STARKT av Challengers att ta sig samman de sista matcherna. Hur mycket det är Runes förtjänst vet jag inte, men de har i alla fall för tillfället placerat sig på säker mark.

-------------
P92 Stadslaget besegrade Backadalen med 13-2 i en träningsmatch. Empan stekhet med 4+2!

Skadehelvetet fortsätter....

I dagens match var oturen framme igen. "Bergis" bröt tyvärr foten och har spelat klart för denna säsong. Surt som f-n..... Matchen i övrigt? Jo, vi gjorde i alla fall ett tappert försök. Hängde med bra mot IBF Göteborg men räckte inte hela vägen. Vi hade verkligen lägen att producera fler mål... bland annat 2 klockrena ribbträffar i mitten av andra perioden.

Sett till hela matchen så är IBF Göteborg starkare på sina 3 kedjor. Inte så mycket att säga om...

Matchen avgörs definitivt i mitten av 3:e perioden vid underläge med 5-4 och PP för vår del. I stället för mål vid en bra chans så utrycker #23 sin besvikelse med en svordom. Domarna väljer i det läget att plocka 2+10. I Följande PP för IBF gör de 6-4. Tufft läge...

----------------
Får istället passa på att TACKA och GRATULERA Barnarp som besegrade Pixbo med 10-5! Starkt jobbat och jäkligt bra gjort! =)

--------------
Nu ska det mycket till för att inte Pixbo ska göra Marstrand och IBK7H sällskap i en lägre serie nästa år....

---------------
Nu blickar vi uppåt i tabellen och ska ge Lerum/Tygriket en bra fight om 6:e platsen och en placering på den övre halvan! Ett par segrar till vill vi få in på kontot....

------------------------
FBC Lerum gjorde en helgjuten insats igår. Starkt försvar kryddat med Westmans framspelningar gjorde att de stabilt kunde kamma hem en 6-0 seger.

------------------------------------------
Östra vs "Vänersborg utan Ante" = 14-5 ! Kommentarer egentligen överflödiga..... Men jag har svårt att se att Vänersborg tar en enda seger till!

--------------


Landslagsuppehåll

Ja, vad gör man när det är speluppehåll?
Kollar på lite innebandy förstås.....

*************
Tog chansen att se Lerum - Backadalen i div.3. En svängig match där Lerum till slut stod som segrare. Skoj att kunna sitta på läktaren ibland utan att överhuvudtaget bry sig om vilka som vinner.

Matte O var dominant i matchen. Hans deltagande i matchen gör också att övergången som det ryktades om till Marstrand stannar just vid ett rykte. Synd för Marstrand, han hade höjt laget ett par nivåer.

Kunde inte heller låta bli att skratta då man hör publiken. Nu satt jag på Backadalens sida och där var det minst sagt engagerat. Någon kanske ex. borde berätta för dem att "målgården" som det ständigt gapades om är den LILLA rutan framför målet. I den STORA rutan får man vara. Ha ha ha ... Ja, det kom många humoristiska kommentarer fråm "läktarexperterna". =)

***********
Känns skönt att IBK Göteborg vann över Billingsfors. För tro mig. Även jag vill såklart att Lindome och Backadalen ska få kvala om de blir de 2 bäst placerade lagen.

***********************

Kollade dessutom in Alingsås - Fritsla i Div.3 västergötland. Oj vilken låg nivå det var på den matchen... Fritsla hade inte ens varit ett mittenlag i Div.4 i Göteborg. Många Alingsåsspelare var väldigt långt ifrån sin nivå 08/09.

********
Nu väntar Real Göteborg i helgen. Får se om vi kan pilla in lite grus i segermaskinen. Det är väl inte mycket som tyder på att vi ska skrälla igen... Sist kan man väl lugnt säga att vi hade marginalerna med oss... En jäkla tur helt enkelt!

********************
Jag tror även GIBF håller tummarna för Lindome & Backadalen.


Ok, dags att reda ut lite begrepp. (Mail som inkommit)

Men först så vill jag bara säga en liten sak.
Det verkar, precis som Björklund skriver, som om alla tror att det handlar om Elitsatsningar.
Det är ju verkligen inte det som är själva frågan.

Svedman: Du skriver att ni i Backadalen är drabbade. Ja visst... men ni har ju också ett lag i Div.5. Hur tänker du här???? Likaså antyder du att det handlar om "egoistiska skäl" att ha ett stort urval av spelare. Menar du på allvar att ni har ert div.5 lag i Backadalen enbart för att stärka upp div.3 satsningen??  

De flesta av lagen som alla beskriver som "farmarlag" (vilket kanske är felaktigt, se gästinlägget nedan) är inte en del av en elitsatsning. Det är lag med antingen äldre, avdankade spelare som mig själv eller spelare som inte har förmågan att spela på högre nivå. Exempelvis vårt div.6 lag i Floda IBK. Vi är ett gäng på ca 20 personer som tycker det är kul att träffas och lira lite. Ingen av oss har talang nog att spela högre upp men vi är lika glada för det. Hade inte vi kunnat spela i ett lag i Floda IBKs regi så hade vi alla slutat med innebandy.

Det gäller självklart att hitta en lösning där alla matcher blir lika viktiga. Vi ska inte ha 2 olika tabeller, det är vi alla överens om. Låter er ta del av detta mail som förhoppningsvis för dialogen framåt. Sen ska vi ta och summera och plocka ut det konstruktiva ur debatten. Det är det som vi ska bygga vidare på och driva som förslag/fråga mot GIBF.

Åsikerna nedan är alltså inte mina personliga utan ett mail som jag fått. Läs noga och förstå budskapet. För efter idag så kommer jag använda 2 begrepp på bloggen för att hålla isär diskussionen. "Farmarlag" och "Divisionslag". Jag tror att detta är en väldigt bra grund att stå på. Tillsammans med vissa av de förslag som lämnats som kommentarer kan vi säkert hitta en lösning som driver utveckligen framåt. 

"Hej Fredrik,
 
Farmarlag och divisionslag är två olika begrepp som behövs för framtiden.
 
Farmarlag har samarbetsavtal med sin moderförening och där har man
bara en match karens. Den högsta distriktsserien borde endast bestå
av representationslag och farmalag, för att undvika problemen som
uppstår i år. T ex Floda IBK resp Floda IBF liknade Pixbo IBK resp IBF.
 
Divisionslagen har två matcher karens och kom till för att inte behöva adm
farmarlag och ha lag i flera divisioner. Jag tycker, att divisionslagen inte skall
kunna spela i högsta distriktsserien, men är mycket bra i övriga divisioner.
 
Om ett divisionslag går upp till högsta distriksserien behövs ett farmarlag inför
efterföljande säsong, om man vill gå upp till den högsta distriksserien."Enkla lösningar är inte svaret. Vi behöver BRA lösningar.

Ok... Tillbaka till regler ang. Farmarklubbar.
Fredriksson har sin åsikt klar skriver i en kröninka på Innebandymagazinet följande lösningar.

"Mitt förslag är enkelt:
1) Förbjud farmarklubbar i seriesystemet.

2) Förbjud att en klubb kan ha två föreningar igång som heter IBK eller IBF. Om de vill ha två klubbar igång så ska det vara två helt olika namn och dräktfärger."


Jag tycker att det är en för naiv lösning på detta "problem". Det är som att sopa in smuts under mattan och hävda att man har städat hemma.

Tänk som så här. Nu gör jag bara en snabb överslagsräkning och summerar klubbarna som jag har hyfsad koll på och antal seniorlag i herrserierna. Detta för att få er att tänka efter.
Floda IBK x 3
FBC Lerum x 3
IBK Göteborg x 4
Backadalen x 2
IBK Alingsås x 2
Pixbo x 2
Lindås x 3

Det finns fler klubbar som har flera lag men detta är bara för att ge ett exempel i närområdet.
Låt säga att dessa lag innehåller 20 spelare och tillsammans har de 12 extra lag i seriespel.
Det är 240 st innebandyspelare på seniornivå!

Ska vi bara säga, "Vi förbjuder farmarlag" utan att sen ta ansvar för individerna?
För vart f-n ska dessa spelare spela då??

Nu gnäller vissa om hur bedrövligt det är med farmarlag och väljer att endast fokuserar på toppen av ett isberg. Stackars det lag som är "drabbat" som innehåller 20 spelare. Men menar vi verkligen att dessa 20 spelare är viktigare för innebandyns utveckling än ovan nämnda 240?

För nu finns det gällande regler om att en spelare måste vara i "karens" och stå över 2 omgångar med det högre rankade laget innan han återigen är spelbar för det lägre. Den regeln gör att det inte är något problem i distriktserierna. Det är nu endast i div.3 där nu 2 lag ska få chans att avancera till förbundsnivå som det ställer till problem. (Och problemet är alla klubbar inte anser sig fått info).
* I de övriga serierna är en serieseger lika mycket värd för alla.
* Alla matcher betyder lika mycket för alla.
* Och jag lovar er, medias bevakning av div.6 (där jag själv spelar) är varken bättre eller sämre för att vi har ett lag i div.2.

För innebandyns utveckling är det BRA med farmarlag. För utveckling på individnivå så skulle jag gärna se ändrade regler. Den ändring jag vill se är att spelare under 20 år behöver ej stå över matcher för att återigen bli spelbar med det lägre rankade laget. Helt enkelt, ingen karens under 20 år.
    Det skulle göra att man kan plocka upp fler ungdomar till en högre nivå vilket är bra för deras utveckling. Just nu så är det enormt svårt att väga fördelar vs nackdelar. Jag menar, vilken tränare vill ta upp en kille för att ge honom en plats på bänken om han sen inte får spela matcher på 3 veckor? För alla tränare vet ju att det är i matcherna man utvecklas mest. Fler spelare skulle utvecklas ännu bättre med enklare regler!

Förstå mig rätt, jättetråkigt när lag känner sig drabbade.
Men nu behöver alla höja blicken från sin egen situation.
Det handlar inte om man har samma färg på tröjorna eller heter IBK eller IBF. Det handlar om individer som vill spela en sport de älskar. En möjliget som nu några arbetar hårt för att förstöra. Tyvärr är det väl som i skolan att de som skriker högst i klassen får mest uppmärksamhet.

Återigen, det första vi behöver ändra på är att få fler seniorlag och inte färre. Nu är det väldigt många klubbar i hela landet som går ihop och kallar det för satsning. Jag tror verkligen inte på den lösningen långsiktigt. 

Hur ogärna vi än vill så behöver vi inse att idag....
Är farmarlag nödvändiga för innebandyns utveckling i Göteborg!

Det kommer jag fortsätta hävda tills den dag som någon kommer med en bättre lösning.
För det vi behöver en BRA lösning och inte en som enbart är enkel.

Kom gärna med förslag på lösningar i kommentarer. Har ni något längre ni vill förmedla kan ni alltid maila mig. Är det något som jag kan publicera så lägger jag ut det på bloggen.  fredrik.oredsson (at) gmail.com

(En sak som däremot redan är väldigt positiv med debatten... Nästa år så vet alla vad som gäller. Även lagen i den högsta distriksserien)


RSS 2.0