Enkla lösningar är inte svaret. Vi behöver BRA lösningar.

Ok... Tillbaka till regler ang. Farmarklubbar.
Fredriksson har sin åsikt klar skriver i en kröninka på Innebandymagazinet följande lösningar.

"Mitt förslag är enkelt:
1) Förbjud farmarklubbar i seriesystemet.

2) Förbjud att en klubb kan ha två föreningar igång som heter IBK eller IBF. Om de vill ha två klubbar igång så ska det vara två helt olika namn och dräktfärger."


Jag tycker att det är en för naiv lösning på detta "problem". Det är som att sopa in smuts under mattan och hävda att man har städat hemma.

Tänk som så här. Nu gör jag bara en snabb överslagsräkning och summerar klubbarna som jag har hyfsad koll på och antal seniorlag i herrserierna. Detta för att få er att tänka efter.
Floda IBK x 3
FBC Lerum x 3
IBK Göteborg x 4
Backadalen x 2
IBK Alingsås x 2
Pixbo x 2
Lindås x 3

Det finns fler klubbar som har flera lag men detta är bara för att ge ett exempel i närområdet.
Låt säga att dessa lag innehåller 20 spelare och tillsammans har de 12 extra lag i seriespel.
Det är 240 st innebandyspelare på seniornivå!

Ska vi bara säga, "Vi förbjuder farmarlag" utan att sen ta ansvar för individerna?
För vart f-n ska dessa spelare spela då??

Nu gnäller vissa om hur bedrövligt det är med farmarlag och väljer att endast fokuserar på toppen av ett isberg. Stackars det lag som är "drabbat" som innehåller 20 spelare. Men menar vi verkligen att dessa 20 spelare är viktigare för innebandyns utveckling än ovan nämnda 240?

För nu finns det gällande regler om att en spelare måste vara i "karens" och stå över 2 omgångar med det högre rankade laget innan han återigen är spelbar för det lägre. Den regeln gör att det inte är något problem i distriktserierna. Det är nu endast i div.3 där nu 2 lag ska få chans att avancera till förbundsnivå som det ställer till problem. (Och problemet är alla klubbar inte anser sig fått info).
* I de övriga serierna är en serieseger lika mycket värd för alla.
* Alla matcher betyder lika mycket för alla.
* Och jag lovar er, medias bevakning av div.6 (där jag själv spelar) är varken bättre eller sämre för att vi har ett lag i div.2.

För innebandyns utveckling är det BRA med farmarlag. För utveckling på individnivå så skulle jag gärna se ändrade regler. Den ändring jag vill se är att spelare under 20 år behöver ej stå över matcher för att återigen bli spelbar med det lägre rankade laget. Helt enkelt, ingen karens under 20 år.
    Det skulle göra att man kan plocka upp fler ungdomar till en högre nivå vilket är bra för deras utveckling. Just nu så är det enormt svårt att väga fördelar vs nackdelar. Jag menar, vilken tränare vill ta upp en kille för att ge honom en plats på bänken om han sen inte får spela matcher på 3 veckor? För alla tränare vet ju att det är i matcherna man utvecklas mest. Fler spelare skulle utvecklas ännu bättre med enklare regler!

Förstå mig rätt, jättetråkigt när lag känner sig drabbade.
Men nu behöver alla höja blicken från sin egen situation.
Det handlar inte om man har samma färg på tröjorna eller heter IBK eller IBF. Det handlar om individer som vill spela en sport de älskar. En möjliget som nu några arbetar hårt för att förstöra. Tyvärr är det väl som i skolan att de som skriker högst i klassen får mest uppmärksamhet.

Återigen, det första vi behöver ändra på är att få fler seniorlag och inte färre. Nu är det väldigt många klubbar i hela landet som går ihop och kallar det för satsning. Jag tror verkligen inte på den lösningen långsiktigt. 

Hur ogärna vi än vill så behöver vi inse att idag....
Är farmarlag nödvändiga för innebandyns utveckling i Göteborg!

Det kommer jag fortsätta hävda tills den dag som någon kommer med en bättre lösning.
För det vi behöver en BRA lösning och inte en som enbart är enkel.

Kom gärna med förslag på lösningar i kommentarer. Har ni något längre ni vill förmedla kan ni alltid maila mig. Är det något som jag kan publicera så lägger jag ut det på bloggen.  fredrik.oredsson (at) gmail.com

(En sak som däremot redan är väldigt positiv med debatten... Nästa år så vet alla vad som gäller. Även lagen i den högsta distriksserien)


Kommentarer
Postat av: Stenberg

Du borde bli krönikör på innebandyzonen... men jag antar att jag inte har råd.. ;-)Intressanta tankar hur som helst, någonstans måste alla spela så är det ju och att inte "straffa" spelare under 20 är en bra ide!Framförallt tror jag saken behöver luftas ordentligt, känns ibland som om det är rätt tyst om saken...

2010-02-02 @ 23:39:51
URL: http://www.innebandyzonen.se
Postat av: Oredsson

Jag fick ett mail igår med sunda åsikter. Ska bara få ok från upphovsmannen så får ni ta del av det om ett par dagar.

2010-02-03 @ 09:45:45
Postat av: Bosse

Håller med dig fullt ut om farmarlagen. De är just nu ett "nödvädigt ont". Det bästa vore naturligtvis att antalet klubbar ökade (inte minskade som trenden varit den senaste tiden). Så länge detta inte sker måste vi ha farmarlagen. Alternativet är att innebandyn blir en sport man bara kan utöva upp till junioråldern om man inte tillhör elitskiktet i sin årgång.Din idé om att juniorer ska kunna spela i farmarklubb utan karens tycker jag är lysande och det borde vara självklart att genast införa detta. Det skulle vara oerhört positivt för utvecklingen av unga talanger att få "prova på" spel på högre nivå utan att bli "avstängda" från spel i 3 veckor.

För att denna möjlighet inte ska missbrukas, kan man ju tänka sig att karens fortfarande gäller om man spelat x antal matcher i rad i den högre divisionen.Som du kanske anar så ömmar jag speciellt för unga målvakter. De kan ju av förklarliga skäl inte vara med och göra några några kortare inhopp till att börja med. Alternativet med nuvarande regler kan då bli att sitta på bänken i den högre divisionen och därmed diskvalificeras från spel i farmarlaget eller att inte alls ta steget upp från farmarlaget. Även om man behåller nuvarande karensregler tycker jag att inte att de skulle omfattas av regelverket om de suttit på bänken hela matchen. Jag inser att det är svårt att kontrollera, men vi måste kunna lita på att klubbarna sköter detta korrekt. Målvaker börjar en bristvara när man kommer upp i junioråldern och jag tycker att det är viktigt att skapa ett regelverk som gör att fler känner att de kan fortsätta att utvecklas.

2010-02-03 @ 10:28:52
Postat av: Peter

Bra skrivet Oredsson! Som jag tidigare skrivit här så har innebandyförbundet möjlighet att mer eller mindre kopiera av hanbollsförbundets regler när det Sävehof har ett lag i elitserien samt sitt farmarlag S-hof i Div1 och där ser man ett väl fungerande system där unga talanger kanske bara får ett par byten i högsta ligan men redan samma helg spelar i farmarlaget. Naturligtvis finns risken att klubbar skulle kunna utnyttja detta men vad jag förstår sker detta redan idag. Vad jag hörde så hände det i Stoxkholm där man inte har farmarlag men däremot samarbetsavtal och ett elitserielag skickade ner en stor del av sin trupp under juluppehållet för att hålla igång dem, är detta så bra? När det gäller målvaktssidan så kan jag hålla med Bosse att dom många gånger straffas mer då konkurrensen är stenhård på seniorsidan. Många tränare borde även där ta efter handbollsidan och byta aktivare under match både för att avdramatisera bytet men även för att försvåra för motståndarna. Det är ju så att att målvakter jobbar på olika sätt vid olika situationer tex straffar, frilägen etc så varför inte utnyttja detta mer?

Det är naturligtvis inte bra att bredden utarmas bland våra föreningar men dett beror till stor del på att många klubbar misslyckats med sin barn och ungdomsverksamhet och därigenom tappar egna produkter till sitt representationslag. De klubbar som idag har flera lag i serier är också de som har en bra satsning på ungdomssidan. Skall man då straffa dessa genom att minska möjligheterna för ungdomar att få chansen att spela seniorinnebandy innan man lägger skorna o klubban på hyllan. Det är naturligtvis inta lätt att bedriva en seriös satsning på barn o ungsomar när det finna så få tider att erhålla i de få hallar vi har i denna kommun men vi får hoppas att våra politiker till slut fattar vilken betydelse det har att föreningar tar hand om ungdomar istället för att släppa dem vind för våg ut i samhället.

2010-02-03 @ 12:20:34
Postat av: Björklund

"Farmarlag" är ett måste. Varför man kallar det för farmarlag vet jag inte. Om en förening kan ha pojklag/juniorlag på olika nivåer ska man väl självklart även kunna ha det på seniornivå? Som du säger Fredrik: Vart ska spelarna ta vägen?Som situationen är idag finns det otroligt lite pengar inom innebandyn och därav för få föreningar, eller för många sammanslagningar, om man nu vill se det med det ögat.Att kunna ha flera seniorlag är därför oundvikligt. Det stora problemet för så alla stora föreningar med många seniorlag är att få verksamheten att gå runt. Seniorlag är väldigt dyra att ha i seriespel!Vad sägs om en riktigt bra reservlagsserie till nästa år? Vet att du har snackat om det tidigare Fredrik. Tänk er följande: En serie med elitlagen i området plus klubbar på frammarsch. Tänk er att kunna spela med spelare från alla klubbens lag. I vårt fall kanske en femma från IBF (div2), en femma från IBK (div 3) och en femma från juniorerna. Här snackar vi kvalité och utveckling.Men det är en sak att snacka och en sak att få till det i verkligheten.2010-02-03 @ 12:35:43
Postat av: Svedman

Kul att så många har åsikter och att debatten e saklig.Nu är ju vi (Backadalen) "drabbade" av av detta spektakel ja jag kallar det så. Håll med om att om man spelar i en serie så vill man ju att alla matcher skall ha betydelse och inte behöva spela några sk träningsmatcher. som det är nu så spelar vi fyra sådana matchen och fortsätter det så kan det bli upp imot tio st om det par år, hur seriöst e de?Fortsätter utveckingen kan vi ju har 4-5 farmarlag i div.3 om ett par säsonger som inte kan ta steget upp. På sikt tror jag då att distriktet kommer producera färre förbundslag om detta fortsätter iom att farmarlagen i så fall kunde spelat i sk riktiga lag.Du säger ta till vara på individen? Tror inte det är därför man har farmalag. farmarlag har man ju för att man vill ha ett så stort ut bud av spelare som möjligt som har plockas upp till A-laget.... Eller? mao lite ego ;)Det handlar om individer som vill spela en sport de älskar------ Kan dom drabbde spelarna bara spela i farmarlag el kan dom spela i andra klubbar oxå????Vad e det för fel med Reservlags serien? Den serien kan ju utvecklas hur mycket som helst, eller är den inte bra nog för ett farmarlag, fömodligen inte och det största felet ÄR väl namnet.Hade gött innébandyvänner!!!

2010-02-03 @ 19:09:02
Postat av: Björklund

Som sagt, en av dem stora anledningarna till att det finns flera seniorlag i en förening är för att spelarna ska ha någonstans att ta vägen. Det finns inte tillräckligt med föreningar. Det krävs mycket för att driva en förening och allt fler småföreningar ger upp.

2010-02-03 @ 19:14:59
Postat av: Svedman

Köper det Björklund men är spel i dom "vanliga" serierna det enda alternativet? Tror att de flesta spelarna som finns i farmarlagen är mellan 16-22år Varför inte göra en serie med farmarlagen och låta dom spela där. Låt oxå klubbarna flytta spelare fram å tillbaka utan krångel, kan inte det vara en lösning?

2010-02-03 @ 19:37:23
Postat av: Jocke

Det är en jävla egorunkningar det här med att en klubb skall kunna ha ett lag i varje serie. Helt ärligt. Vill vi ha Pixbo 2,3,4,5,6 osv IBF Göteborg 2,3,4,5 osv i varje serie.VAAAAAAARFÖÖÖRRRR! Kan inte Det finns TRE-FYRA klubbar i Mönlycke. Typ en megastor som satsar på superligan/SM-guld. En klubb som spelar i division II+ ett B-lag i seriespel och 4-8 ungdomslag igång, ett lag typ Råda Portar i trean med ett B-lag och sedan ett division 6-lag.Varför kan inte en sådan stor innebandyområde ha igång så många klubbar och lag. Tror vi att alla passar in i Pixbo, tror vi att alla vill vara med om den där supersatsningen som Pixbo är. varför kan det inte få finnas plats för fler?Det där med ungdomssatsningar i all ära är väl bra men i slutändan så handlar det väl om att lira innebandy och så spelar det ingen roll om du är 17, 27 eller 37 eller tom 47 år.Det måste få finnas ett seriesystemt för alla.I Superligan och allsvenskan lirar de som vill bli något/vinna titlar, i division I de som vill nå till de två högsta serierna. I övriga serier handlar det väldigt mycket om att lira på egna vilkor och skicklighet, en del klubbar/lag vill även här gå så långt de kan men de allra flesta här vill kombinera vanliga livet, jobb, familj, andra intressen med innebandyträningar 1-2 ggr i veckan plus match. De allra flesta vill nog ha det på detta sättet.Jag håller bara med tidigare som pratat i ämnet att vi behöver ha status i seriespelet oavsett om det handlar om div.3 gbg eller div.6 gbg. Hur kul är det att spela i division fem där Pixbo 4 lirar. Helt ärligt, tänk om det vore som Fredriksson skrev på IB-magget att i superettan eller division I kryllade det av BK Häcken 2, Blåvitt 3, Elfsborg 2 osv... hade det varit någon status alls då?Nej, vi måste så klart se till att det finns så många olika klubbar som möjligt för alla ungdomsspelare att gå till den dagen de inser att de inte blir A-landslaget, superligan osv. När man inte blir heltidsanställd på att spela innebandy kommer vi alla att hålla på med detta för att det är skoj. Och det är inte skoj med alla farmarlag.Skapa istället en U21- serie med alla dessa U-lag som finns idag. Då får de spela mot lag med samma ambitioner och kan utveckla sig.Varför skall Lindome, Backadalen mfl spela en massa matcher för att Pixbo, Lindås, Lerum och de andra lagens juniorer skall få sparring..Kom igen nu!

2010-02-03 @ 21:09:07
Postat av: Björklund

Jo men vi har ju som sagt fyra herrlag i vår förening. Där det ena laget är 25+ och det andra i princip 30+. Vi måste hitta en lösning som kan fungera även för föreningar med mer än två seniorlag. Däremot gillar jag tanken med fri förflyttning för unga spelare.

2010-02-03 @ 21:11:48
Postat av: Wille

Håller med Svedman till 100% Skapa en farmarklubb-serie för de som vill utveckla sina spelare.Sedan får GIBF se till att underlätta juniorlagen att starta upp egna föreningar när de inte längre får plats i de bästa klubbarna eller blir för gamla.De som tillhör Pixbo kan gå till Djupedals IK, Mölnlycke FK, Råda Portar och allt vad de hette tidigare.I Partille kan de starta upp IBK Björndammen, Säveåns IBK, Partille IBK och allt annat vad de hette.Ordförandekonferensen i mars måste sätta stopp för det här löjliga med att ha serier där matcherna inte har betydelse.

2010-02-03 @ 21:16:29
Postat av: Anonym

Dte vore naturligtvis det bästa om det kunde finnas massvis med klubbar med ett enda representationslag, men om vi nu ser i backspegeln så har det skett ett antal sammanslagningar. Detta beror nästan alltid på att det ej finns en bra ungdomssatsning eller tillräcklidt med ungdomar, vilka är dom som betalar seniorverksamheten till stor del. Detta Jocke kan man inte blunda för 0302 kom till Pantern och mer eller mindre sa att om vi inte gick ihop så skulle dom få lägga ner sitt herrlag, alltså ett lag mindre i kommunen. I panter fanns en bred ungdomssida och problem skulle så småningom uppstå då vi hade många juniorer som bankade på dörren till seniorsidan men inte var ända framme. Om vi inte gick ihop skulle naturligtvis andra större klubbar så som Pixbo o IBF Göteborg se till att dom fick chansen där och igen skulle vi få kommunens spelare utspridda i GBG.

Det finns helt enkelt inte ekonomi att köra så många klubbar som det fanns för tio år sedan, samma utveckling har skett i fotbollen samt handbollen. Glöm inte att innnebandyn är en relativt ung sport, utan se istället på hur utvecklingen har skett i de andra idrotterna och försök ta till de bästa delarne därifrån.

2010-02-03 @ 22:02:19
Postat av: Anonym

Det är precis det vi skall göra. Att tro att stora klubbar är enda räddningen är fel sätt att se på det. 0302 skulle kunna leva vidar precis som pantern, problemet är att man är så kåt på att ha elitidrott i sin klubb att man gör vad som helst för att slå ihop två klubbar och på så sätt tro att allt blir bättre. Sanningen är färre spelare, färre ledare på ett par tre år. Kanske ett första roligt år men sedan står man där när satsningen leder till kanske tom sämre resultat än tidigare.Tror att Lerum mått bättre om det funnits två klubbar, mer konkurrens sporrar och så kunde den klubb som hade mest vilja bli etta i området och de andra tvåa. Dessutom hade man tillsammans kunnat kriga mot andra sporter.Gör det enklare att ha en klubb, det borde kunna att gå att fixa det enklare.Jag skriver bara under tidigare inlägg, varför denna elit-hets... Vart leder det till i det långa loppet?

2010-02-04 @ 00:25:24
Postat av: Putte K.

Inlägget om att det är ungdomsspelare som betalar de mindre klubbarnas A-lag var nog det löjligaste jag hört sedan jag tog studenten.I vår klubb xxxxxxx xxx betalar vi en duktig medlemsavgift, duktig avgift till att spela med våra två lag i seriespel osv. Att spela med ett ungdomslag kostar i princip inget i jämförelse...

2010-02-04 @ 00:30:53
Postat av: Westman

Så vitt jag vet finns det nu 2 klubbar i Lerum som sporrar varandra till att ha bra arrangemang och nå bra resultat i seriespel(vilket man alltid strävar efter). Tror jag talar för majoriteten av Lerums kommun när jag säger att de känns mer speciellt nu med så kallad "hets" mellan 2 klubbar dvs FBC Lerum och Floda IBK. Detta va ett svar till killen som inte har nått namn :) resten av debatten lämnar jag utanför, för den förstår jag inte mycket av. / West #21

2010-02-04 @ 02:12:46
Postat av: Björklund

En del verkar inte förstå problematiken! Det finns/överlever för få föreningar, därav stora klubbar.De som på allvar tror att det handlar om att vara "kåt" på elitverksamhet när man har flera seniorlag i spel är ju helt ute och cyklar.Hade vi i IBF/IBK Göteborg tänkt så hade vi ju aldrig haft lag i div 4 och 6. Det kostar ju pengar!!! Alla seniorlag får ju kämpa vilt för att nå ett nollresultat. Undra om det är några seniorlag som lyckas med detta?Situationen är inte bra som den är, men för många ser inte helheten.

2010-02-04 @ 11:40:46
Postat av: Mackan

Men d är ju helt orimligt att B och C-lag skall spela i A-lagsserier

2010-02-04 @ 12:31:10
Postat av: Björklund

I rest my case. Förhoppningsvis har förbundet bättre koll än alla tyckare...

2010-02-04 @ 15:42:49
Postat av: SvedmanVi får inte glömma att förbundet följer det klubbarana beslutar och säger klubbarna nej tack till farmarlag i representations serierna så blir det så....2010-02-04 @ 16:50:42
Postat av: Intressant läsning - Sigge

Som Svedman säjer, det är snart dags för ny Ordförande konferens/ Tävlingskonferens. Det forum som beslutar om våra Tävlingsföreskrifter. Dit kan man motionera om ändringar och har ni ett bra förslag ta det via er förening och skicka in. Bolla gärna med Tk om ni känner att ni behöver hjälp. Förövrigt ligger ett nytt koncept med föreningsdomare uppe som förslag i nästa års Tävlingsföreskrifter. Mer debatt kommer det att bli...

2010-02-04 @ 18:03:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0