Vad är egentligen ett problem?

Jag skriver nu en sak som du som läsare aldrig trodde du skulle få läsa.
Jag tycker att GIBF nu fått för tillräckligt med skit för deras hantering av div.3 Göteborg.

Visst, jag håller med om att GIBF borde förutsett detta scenario och redan på ett tidigt stadie kommit med information om ”vad som gäller”.

Visst, jag tycker egentligen att GIBF och SIBF skulle varit överrens innan seriespelet startade att ”alla matcher räknas och så tillfaller kvalplatsen de 2 högst placerade lagen som är kvalificerade enligt SIBF”.

Men GIBF gjorde ett misstag, vi, jag, och alla anda fick gnälla lite och ifrågasättta. Men det är skillnad på att reagera och nu älta som ex. Lindome gör i sin gästbok. Nu får det räcka.

Att även Lindome försöker få med en artikel i tidningen är löjligt. De gnäller på att förbundet gör att innebandyn uppfattas som ”pajassport” och så är det de själva som är några av de största pådrivarna och försöker skapa negativ publicitet. Låt tidningarna uppmärksamma ”Västkustderbyt”, ”Arenamatchen” etc och glädjs med detta. För U-lag i seriespel är absolut ingenting nytt. Det har funnits i andra regioner i flera år. Det enda som varit bristfällig är som sagt informationen.

Skulle GP mot förmodan skriva en artikel så garanterar jag att jag kommer ta hissen upp och ifrågasätta journalistens kunskaper.

Vilken tabell ni än räknar så ligger ni fortfarande på kvalplats. Så spela nu och fokusera på det ni själva kan påverka!

---------------------------
Vad är egentligen ett problem?

Jag var själv som sagt var väldigt kritisk till den bristfälliga informationen. När jag däremot fått reflektera över den uppkomna situationen så ser jag att innebandyn har större bekymmer att fokusera på.

År 1996 så fanns det 1632 st innebandyklubbar i sverige, år 2009 finns det 1064. Det är en minskning med ca 35 % av antalet klubbar!

Nu har jag ingen exakt statistik på hur det ser ut i Göteborg. Men för att bara plocka ur minnet förändringar som skett sista åren för att inse att Göteborg inte skiljer sig från övriga landet.

Björkekärr + Robertshöjd = IBF Göteborg
Gråbo IBF + Lerum IBF = 0302 + Pantern = FBC Lerum
Åbro Innebandy + Stendy = Vision Angered som sen gick in i = Backadalen
Karhu… Gick ihop med Åbro?
Kungälv + Marstrand = Kungälv Marstand Innebandy
Älvstranden + Partille = Challengers

Finns säkert flera exempel på klubbar som gått samman. Jag har tyvärr förståelse för att alla klubbar inte får ihop en ungdomsverksamhet, styrelse, eldsjälar etc vilket gör att de behöver gå samman för att fortsatt driva verksamheten.

Men det som skapar ett problem är att....

År 1996 så fanns det 73 842 licensierade spelare i sverige, år 2009 finns det 122 866. Det är en ökning med fantastiska 66%!

Ni ser utvecklingen?

Vi har alltså minskat antalet seniorlag med 35% och samtidigt ökat antalet aktiva med enorma 66%!

Det är klart det är problem… Vart ska alla ungdomar som passerat junioråldern spela?
I dag finns det inte tillräckligt många klubbar i Göteborg som klarar av att hantera alla kommande seniorspelare. Då antalet klubbar stadigt minskar så blir det en flaskhals. Det är därför som nu U-lagen har blivit så enormt viktiga. Att GIBF tillät U-lag i seriespel var en nödvändig åtgärd för innebandyn i Göteborg!

Är det en bra lösning på sikt? – Tveksamt...


På sikt kanske vi kan skapa en egen serie för U-lag likt farmarligan i NHL?
Där det inte några regler på karens etc för att flytta spelare mellan de olika divisionerna.

På sikt kanske vi borde skapa en serie för exempelvis HJ20-elit?
För ett par år sedan, ca 10… så fanns det seriespel för juniorer upp till 19 års ålder. Skulle det vara ett bättre alternativ med en serie för äldre juniorer istället för U-lag i seriespel?
Ja, kanske....

Det viktigaste arbetet som GIBF ändå har just nu är att få fler klubbar att på egen hand orka driva sin verksamhet. Vi behöver fler klubbar som ex. Landvetter Wings, Kärra, Zenith som startas upp med en (till synes) tydlig målsättning att utveckla verksamheten. GIBF behöver hjälpa fler klubbar igång och få dem att stå på egna ben. Innebandyn behöver förändra utvecklingen, Innebandyn behöver fler klubbar med bra organisation!

Konkurrens skapar kvalité!

 


Kommentarer
Postat av: Ali

Dra inte alla över en kam Oredsson är du snäll..

2010-01-26 @ 22:36:32
Postat av: Svedman

Tack Oredsson, kunde inte skrivit det bättre själv.

2010-01-26 @ 23:15:01
Postat av: Bolltrollarn'

Jag tycker verkligen inte oredsson drar alla över en kam utan han poängterar bara att fokuseringen läggs på fel saker och speciellt från Lindomes håll. Mycket bra resonemang angående för få seniorlag för kommande seniorer. keep up the good work!

2010-01-26 @ 23:29:24
Postat av: Ali

Bolltrollarn' det är att säga att alla tyskar är nazister..

2010-01-27 @ 10:33:03
Postat av: Oredsson

Ali: Skärp dig för i helvete! Gör inte bort dig fullständigt genom att skriva fler kommentarer. Nu tvivlar jag starkt på din intelligensnivå! Du är väl en av de som ältar mest i själva ämnet i olika forum och gästböcker. Jag tar bort din kommentar så du slipper skämmas mer än nödvändigt.Läs om, Läs RÄTT!

2010-01-27 @ 12:15:49
Postat av: Oredsson

En sak till: Om nu informationen gått ut till klubbarna, vilket den verkar ha gjort. Om inte annat i samband med att beslutet klubbades igenom via motioner till föreningarna. Om just Lindome "inte har fått reda på något" så kanske det säger mer om Lindome som förening än om GIBF som förbund?

2010-01-27 @ 12:35:52
Postat av: Marcel Cucu

Beslutet om upplfyttningsreglerna tog för tre år sedan på ett möte som GIBF hade med klubbarna i distriktet, enligt Ulf Widell. Då fanns inte "farmarlagen" och dessa problem som detta medför var det aldrig någon som tänkte på. Därför känner klubbarna inte till informationen om den pågående uppflyttningskarusellen. GIBF kunde ha informerat klubbarna om detta scenario innan säsongen började.Jag har surfat runt på GIBFs och SIBFs hemsida och hittar ingen information om vad som gäller. Detta berör inte bara klubbar i uppflyttningsstriden, detta drabbar även klubbar som slåss för att hålla sig kvar. Tex Myggenäs slog Lerum för någon vecka sedan, men de komme rbli av med tre poäng och då ligger de genast väldigt pyrt till.Sen har jag en fundering. Om Lindås och Lerums matcher ska nollas, får dessa lag då noll poäng? Då borde de automatiskt komma sist och då åka ur serien.

2010-01-27 @ 13:09:28
Postat av: Oredsson

Du har en poäng Marcel... Tror dock att alla matcher kommer räknas och GIBF tabellen kommer gälla vid nedflyttning eftersom det är distriktsserie. Den "nya" tabell gäller enbart kvalplatserna eftersom det då blir förbundsserie. Men visst borde det funnits info på GIBF hemsida innan det blev så här infekterat.Någon som vet vilken tabell som gäller vid nedflyttning?Känns som att detta kommer bli ett hett ämne på årsmötet i Mars!

2010-01-27 @ 15:14:49
Postat av: Ali

Jag menade inte mig själv MR.Oredsson som är intelligent ;).

Och jag har inte ältat mer än någon annan.

Som du märker så finns det många frågor som fortfarande det inte finns svar på..

2010-01-27 @ 15:28:12
Postat av: Björklund

Håller i stora drag med. Däremot är det en hel del pajas över innebandyn, sen om det är GIBF eller SIBF fel låter jag vara osagt. Men det gäller att vara med och påverka, annars kan man inte gnälla.

2010-01-27 @ 15:54:23
Postat av: Ingemar

Man bör fundera på en ändring, för högsta distriktserien(nya division 2), så att den bara får innehålla representationslag och farmarlag.Då följer man SIBF's regler och farmarlaget kan flyttas upp, om inte deras representationslag kommer att spela i samma serie.

2010-01-27 @ 19:05:13
Postat av: Rogge

Det är väl fullkomligt givet att INTE tillåta farmalag i seriepyramiden efter det här. Vad är det för mening att ha serie förutom superligan och allsvenskan om Pixbo B, Pixbo C, Pixbo D eller IBF Göteborg 2, IBF Göteborg 3 skall spela i alla serier under dessa. Hur INTRESSANT blir det att spela i dessa serier. En serieseger i division 5 skall väl få vara stort, likväl som i ettan, tvåan eller Göteborgstrean. Men kanske är det så att sporten bara är till för de stora klubbarna i Sverige. Innebandyn kanske inte skall ha någon bredd alls.Sedan undrar jag bara varför innebandy-Göteborg inte står upp för effektiv speltid. Hur är det möjligt att det fortfarande är rullande tid i division 3, division 4 och division 5 i Göteborg. Det är skrattretande helt enkelt. Varför spelar vi inte lika länge som landslaget gör, som de gör i VM. Tänk tanken om det hade varit så i andra sporter som fotboll eller handboll. Nä just det, bara i innebandy!

2010-01-27 @ 23:39:26
Postat av: Svedman

2010-01-28 @ 13:20:43
Postat av: Stefan

Om scenariot blir och det är ganska troligt.

Att Lindome vinner resten av matcherna, Billingsfors vinner resten av matcherna. Då vinner Lindome serien och kommer då samtidigt trea i "uppflyttningserien", och missar då kvalet. Blir det inte lite underligt då?

2010-01-29 @ 16:19:34
Postat av: Vi vet varför!

Nu tycker jag alla ska sluta älta detta och sluta gnälla på Ali. Det är ju förståligt att han ville veta detta inför säsongen eftersom 4 st såkallade träningsmatcher under en säsong innebär 4 chanser för Ali att få stå, då han bara får vakta kassen på träning och träningsmatch. Så ni förstår ju varför han klagar? Han har ju missat chansen redan!Tillbaka till ämnet! Eftersom det nu är 4st "träningsmatcher". Innebär det då att alla lag gör som Lindome och luftar sina reserver och reservmålvakter? Är det därför det går så bra för Lindås och Lerum? Det är ju taskigt mot andra lagen för det gör ju att dessa två lag sitter säkra från att åka ut? När lagen hämtar 3 pinnar varje "träningsmatch" för alla deras matcher blir ju träningsmatcher? Skumt värre.

2010-01-30 @ 12:22:47
Postat av: Ingemar

Det är också oroväckande att vissa lag värvar unga spelare som inte får tillräcklig med speltid, även om man tydligen får bra träning. MEN tillräckligt med speltid behövs för att utvecklas på rätt sätt, enligt min uppfattning.

2010-01-31 @ 12:05:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0